Ontwikkel je talenten in een rol die bij je past

Leen Van de Steen

Bij SBB krijg je de kans om naast je functie ook een rol op te nemen. Dat is een bij-opdracht die in lijn ligt met jouw eigen specifieke talenten die je graag verder wil ontwikkelen. We spraken met 2 SBB’ers over hun rol en de meerwaarde ervan, zowel voor hun collega’s als voor zichzelf.

Keuze uit tal van rollen

Verschillende talenten vragen om verschillende rollen. Hou je van plannen? Dan kan je als teamcoördinator de planning van je team in goede banen leiden. Commerciële interesse? Dan kan je als intakeadviseur de eerste gesprekken met prospecten doen. Ben je eerder gebeten door ICT, dan ben je als key user het aanspreekpunt voor collega’s voor belangrijke tools, zoals ons boekhoudprogramma Exact Online.

Rol van key user

Als key user ben je hét aanspreekpunt voor collega’s in de kantoren voor belangrijke tools. sbbSLIM, sbbFACT, Exact Online; elk kantoor beschikt over een key user voor elk van deze programma’s. Delphine Demaeght, junior dossierbeheerder bij SBB Roeselare, vervult ook de rol van key user Exact Online: “Een aantal jaren geleden maakten we de overstap naar Exact Online. Dankzij deze tool kunnen we nu vlot data ingeven, voorlopige cijfers overlopen met de klant en zelf rapportages genereren. Boekingen gebeuren ook automatisch, door de koppeling met sbbSLIM en sbbFACT.”

Als key user Exact Online zijn onze belangrijkste taken om deze tool te implementeren in ons kantoor en vragen te beantwoorden van collega’s."
Delphine Demaeght
junior dossierbeheerder accountancy & fiscaliteit

Bovendien komen er constant nieuwe functies bij in Exact Online. Key users houden een aantal keer per jaar kennisdelingsmomenten om de laatste nieuwigheden van de tools te leren kennen en in te zoomen op de frequentste vragen vanuit de business. Zo kunnen we die nieuwigheden meegeven aan de collega’s op ons kantoor en kunnen we efficiënter samenwerken in het programma.”

Voldoening en verrijking

Delphine haalt veel voldoening uit haar rol als key user. “Ik vind het fijn om collega’s te helpen met hun problemen en samen naar oplossingen te zoeken. Ik sta er ook niet alleen voor. Mijn collega Gerdy is key user én IT ambassadeur. Hij is dus de ideale partner om alle uitdagingen in Exact Online mee aan te gaan.”

Ondersteuning van toolcoördinator

Key users kunnen rekenen op de hulp van een toolcoördinator. Die verzamelt kennis over de tools, verdeelt die over de kantoren en leidt collega’s en key users op. In 2019 koos Jelle Van der Sanden voor de rol van toolcoördinator Exact Online, naast zijn job als senior consultant bij SBB Bekkevoort.

Ik werk nauw samen met de key users van alle kantoren”, aldus Jelle. “Die samenwerking loopt in twee richtingen. Enerzijds bezorg ik hen de nodige updates over Exact Online. Die verspreiden zij dan onder hun collega’s. Anderzijds sturen zij mij vragen over Exact Online die ze zelf niet kunnen beantwoorden. Ik ben hun eerste aanspreekpunt.
Jelle Van der Sanden
senior consultant accountancy & fiscaliteit

Die kennisdeling is voor Jelle de grootste meerwaarde van zijn rol als toolcoördinator. “Ik hou ervan om mijn expertise door te geven aan mijn mede-SBB’ers. Ik wilde vroeger ook graag leerkracht worden. In deze rol ben ik dat een beetje, door de vele opleidingen die ik geef aan key users en nieuwe collega’s.”

Opleidingen voor verschillende rollen

Een rol binnen SBB draagt bij aan je professionele ontwikkeling. Door de ervaring die je opdoet, maar ook door de opleidingen die je volgt. Vandaag zijn er een tiental rollen, waarvan we er enkele ondersteunen met opleidingsinitiatieven. De rollen intakeadviseur, key user en toolcoördinator zijn daar een voorbeeld van. Tijdens deze leermomenten ontwikkel je kennis en vaardigheden die je in je rugzak kan steken voor je verdere carrière. 

Meer weten over onze opleidingen?

SBB investeert jaarlijks meer dan 20.000 uur in formele opleidingen. Want jouw ontwikkeling is onze prioriteit. Ontdek meer over onze opleidingen.

Lees meer