Opleidingen
Slim

Samen met Arteveldehogeschool Gent pakken we het knelpuntberoep van accountant aan

Nathalie Put

‘Accountant is een knelpuntberoep,’ lees je regelmatig in de pers. Dit jaar staat het beroep zelfs in de top tien van knelpuntberoepen. We blijven echter niet bij de pakken zitten. Daarom besloten we vorig academiejaar de handen in elkaar te slaan met de Arteveldehogeschool in Gent. Laatstejaarsstudenten Accountancy & Fiscaliteit konden daar het keuzevak ‘Samen Slim Ondernemen’ volgen. Daarin gingen ze aan de slag met echte ondernemersvraagstukken. De reacties? De studenten waren enthousiast en het initiatief krijgt volgend jaar een vervolg.

Accountant in top tien knelpuntberoepen

Jaarlijks publiceert VDAB een lijst met knelpuntberoepen. Het beroep van accountant staat al sinds 2015 op die lijst. Sinds dit jaar staat het beroep zelfs in de top tien. Dat komt omdat minder studenten ervoor kiezen de opleiding tot accountant te volgen. “Dat is jammer want de vraag naar accountants blijft groeien en in economisch onzekere tijden hebben ondernemers nood aan goede begeleiding en het juiste advies,” begint Nathalie Put, customer relationship manager bij SBB.

Het beroep van accountant is bovendien erg veranderd. Routinematige taken zoals cijferwerk, facturatie en terugkerende rapporteringen verdwijnen door digitalisering. Vandaag de dag ligt de nadruk veel meer op analyse en interpretatie van data, dienstverlening en advies.

Samenwerking met Arteveldehogeschool

In het proefproject ‘Samen Slim Ondernemen’ lieten we een aantal laatstejaarsstudenten van de Arteveldehogeschool in Gent kennismaken met het ondernemerschap in Vlaanderen. Daarbij kwamen alle aspecten van de job als accountant aan bod. Dat gaat immers verder dan enkel en alleen boekhouden.

Een accountant is vandaag meer een copiloot die de ondernemer coacht. Dat moest dit proefproject duidelijk maken. Door middel van cases te bespreken, fysieke sessies bij te wonen en deel te nemen aan workshops, groepswerken en rollenspellen hebben de studenten ervaren wat het is om ondernemer te zijn en wat de rol van accountant-fiscalist inhoudt. “De meeste studenten leken verbaasd dat het beroep van accountant zo veelzijdig is. Dat komt omdat de meeste opleidingen vooral focussen op theoretische vakken,” gaat Nathalie verder.

Vast vak in curriculum

Na het succes van afgelopen academiejaar, zal het vak volgend jaar aan alle laatstejaarsstudenten Accountancy & Fiscaliteit aan de Arteveldehogeschool gegeven worden. “We hopen via deze weg de kwaliteit van de opleiding te verhogen, de kwaliteit van het aantal schoolverlaters te verbeteren en het beroep van accountant opnieuw aantrekkelijk te maken,” vertelt Nathalie.

Intussen tonen ook andere hogescholen interesse om het praktijkvak ‘Samen Slim Ondernemen’ in hun curriculum op te nemen. “Dat is fijn want het is de enige manier om ons beroep van de lijst met knelpuntberoepen te halen. We hebben nood aan meer en kwalitatief opgeleide medewerkers. Het is fijn dat we als accountants- en advieskantoor hier zelf ons steentje aan kunnen bijdragen.” besluit Nathalie.