Groeien

Accountants worden ondernemerscoaches

Wim Hellemans

Als proactieve sparringpartners bouwen onze medewerkers mee aan het succes van hun klanten. De komende jaren willen we hen versterken in die rol van ondernemerscoach. Daarom zetten we een eerste editie van het opleidingstraject ondernemerscoach op i.s.m. de School of Expert Education van Universiteit Hasselt. 

Multidisciplinaire opleiding

“Ondernemerscoach is een nieuwe functie en tegelijk ook een nieuw opleidingstraject”, vertelt Wim Hellemans, directeur kantorennet. “Tijdens deze multidisciplinaire opleiding in MBA-stijl leert een eerste lichting van onze dossierbeheerders hoe ze nog beter strategisch kunnen meedenken met een onderneming of een ondernemer.” 

De opleiding zet in op leren door en met elkaar, via residentiële off-sites, groepsopdrachten en intervisiemomenten. Zo leren de deelnemers de behoeften, drijfveren, valkuilen en opportuniteiten van hun klanten beter ontleden.

Het doel is om accountants te leren hoe ze nog beter strategisch kunnen meedenken met de onderneming of ondernemer.
Wim Hellemans
directeur kantorennet

Expertise en empathie

Voor dit opleidingstraject werken we samen met de School of Expert Education van Universiteit Hasselt. Dat is een match made in heaven, aangezien UHasselt onderzoek doet naar de veranderende rol van de accountant. 

“Uit dat onderzoek blijkt dat de tevredenheid van ondernemers over hun accountant in grote mate bepaald wordt door enerzijds de expertise en anderzijds het empathisch vermogen en wederzijds begrip”, aldus Maarten Corten, coördinator van het opleidingstraject bij UHasselt.  

“Vanuit die pijlers hebben we dan ook het traject opgebouwd, in co-creatie met SBB. Zo werken we aan de expertise van de dossierbeheerders met sessies over onder andere marketing, logistiek en circulair ondernemen. Hun empathisch vermogen trainen we dan weer met modules rond soft skills.”

Van administratie- naar advieskantoor

Deze nieuwe opleiding past in de transitie die we bij SBB doormaken. “We evolueren van een traditioneel accountantskantoor naar een advieskantoor”, legt Wim uit. “Dat advies kan zowel specialistisch als generalistisch zijn.”

Senior consultant Yves Van Osselaer volgt de opleiding tot ondernemerscoach en kan zich vinden in deze evolutie. “Ik voel me al lang geen klassieke boekhouder meer. De ondernemerscoach zou iemand moeten zijn die met dezelfde ondernemingszin naast de ondernemer staat. Hij is het eerste aanspreekpunt bij vragen, maar gaat ook zelf naar de ondernemer als hij een goed idee heeft. Op die manier helpt deze opleiding ons eigenlijk om nog meer én beter maatwerk te bieden aan onze klanten.”

Meer weten over onze opleidingen?

SBB investeert jaarlijks meer dan 20.000 uur in formele opleidingen. Want jouw ontwikkeling is onze prioriteit. Ontdek meer over onze opleidingen.

Lees meer

Gerelateerde verhalen