Groeien

Accountancy: een carrièrepad met toekomst!

Raf Dom

Al enkele jaren horen we in de media boodschappen als “het beroep van accountant verdwijnt” en “de digitalisering neemt het beroep van accountant over”. Niets is echter minder waar. Het klopt inderdaad dat onze jobinhoud verandert omwille van de digitalisering. Maar daardoor wordt net onze adviesfunctie en onze rol als ondernemerscoach belangrijker. Een uitdaging die je als accountant heel wat mogelijkheden biedt.

De adviesfunctie van de accountant wint aan belang

Bij SBB verwelkomden wij vorig jaar, in volle coronacrisis, 85 nieuwe medewerkers. Het merendeel van hen waren schoolverlaters, waarvan velen stage bij ons hebben gelopen. We zijn ervan overtuigd dat we hen een mooie toekomst én een boeiende carrière kunnen bieden. Het beroep van de accountant zal immers niet verdwijnen.

Wel verandert de jobinhoud ingrijpend. Het repetitieve inputwerk, zoals het boeken van inkomende en uitgaande facturen en het opmaken van aangiftes, wordt – dankzij snelle technologische ontwikkelingen – steeds meer geautomatiseerd. Tegelijk groeit de adviesfunctie van de accountant. Vandaag is zijn rol als ondernemerscoach belangrijker dan ooit.

De accountants van vandaag kunnen volop in de rol van ondernemerscoach stappen.
Raf Dom
CEO SBB

Dat kwam het afgelopen jaar nog duidelijk tot uiting. Om onze ondernemingen overeind te houden tijdens de coronacrisis, lanceerde de overheid een reeks steunmaatregelen, die regelmatig werden bijgestuurd. Voor ondernemers was het niet eenvoudig om in onzekere tijden op te volgen welke initiatieven voor hun sector en bedrijf van belang waren. Accountants die hun rol als adviseur proactief opnamen en hun cliënten de weg wezen naar de juiste steunmaatregelen, konden het verschil maken voor veel ondernemers.

Steunpilaar bij ingewikkelde regelgeving

Maar ook in tal van andere domeinen groeit het belang van de adviesopdracht van de accountant. De steeds complexere regelgeving inzake fiscaliteit, GDPR en bouw- en milieureglementering. De snelle internationalisering van het zakendoen (via webshops, apps en andere grensoverschrijdende mogelijkheden). Het belang van samenwerking tussen verschillende beroepsgroepen, bijvoorbeeld in de bouw of de medische wereld. De anti-witwaswetgeving en het UBO-register. Stuk voor stuk domeinen waarin de accountant de kennis en kunde kan bieden waarmee ondernemers hun ambities in realiteit kunnen omzetten.

Met sterk advies help je bedrijven mee groeien.
Raf Dom
CEO SBB

Om die mooie opdracht waar te maken, is de opbouw van kennis en ervaring essentieel. Grote accountantskantoren, zoals SBB, kunnen die competenties intern ontwikkelen. Veel van onze concullega’s verzamelen kennis via een goed uitgebouwd netwerk. Slim samenwerken is dus de opdracht.

Het mag duidelijk zijn: het beroep van de accountant zal niet verdwijnen. De komende jaren wordt het ongetwijfeld nog een pak uitdagender, boeiender en maatschappelijk relevanter. Meer nog dan vandaag, wordt het een pijler waarop het hele ondernemerslandschap steunt.

Wil jij een boost geven aan je carrière?

We zijn steeds op zoek naar accountants die elke dag mee bouwen aan de groei van bedrijven. Iets voor jou? Neem dan een kijkje naar onze vacatures.

Bekijk onze vacatures