Groeien

“De verscheidenheid aan klanten maakt het heel interessant”

Emiel Broes

Emiel Broes werkt sinds september 2022 als junior dossierbeheerder in het SBB-kantoor in Boechout. “Tijdens mijn bacheloropleiding accountancy kwam ik hier terecht voor mijn stage. Die viel zo goed mee dat ik graag wilde blijven.”

Dicht bij ondernemers staan

Emiel heeft altijd al interesse gehad in accountancy. “Omdat ik graag met cijfers bezig ben, maar ook omdat het ondernemerschap me intrigeert. Als dossierbeheerder kom ik in aanraking met alle aspecten daarvan. Ik begeleid ondernemers bij hun opstart, bouw mee aan hun succes en help hen door moeilijke periodes. Hier bij SBB kan ik dat ook doen voor klanten in uiteenlopende sectoren, wat het natuurlijk extra interessant maakt.”

Maar wat houdt Emiels job dan precies in? “Ik ondersteun ondernemers bij hun dagelijkse financiële taken door de administratie in orde te brengen en vragen te beantwoorden. Daarnaast ben ik de tussenpersoon voor contact met de overheid. Ik verwerk dus zeker niet de hele dag facturen. Met ons digitale klantenplatform sbbSLIM kunnen ondernemers die gewoon zelf ingeven. Ik controleer ze wel, om te zien wat er goed gaat en wat er beter kan.” 

Ik kom in aanraking met alle aspecten van het ondernemerschap: de opstart, de moeilijke periodes én het succes.
Emiel Broes
junior dossierbeheerder accountancy & fiscaliteit

Proactiviteit boven

Momenteel behandelt Emiel voornamelijk kmo-dossiers. “Dat zijn fijne klanten om mee te werken. Echte ondernemers, gefocust op ondernemen. Maar daardoor verliezen ze soms wel de financiële kant van het plaatje uit het oog. Daarvoor ben ik er dan: om veranderingen in de wetgeving op te volgen, om hun financiën te monitoren en optimalisaties voor te stellen waar mogelijk. Die proactiviteit is heel belangrijk.”

Samenwerken met ondernemers vraagt wel om specifieke skills. “Je moet complexe materie op een heldere manier kunnen uitleggen. Dat leer je vooral op het werk, niet op school. Een collega heeft me ooit gezegd: ‘Je moet het zo uitleggen dat je grootmoeder het snapt.’ Ik doe dat door voorbeelden aan te halen uit de leefwereld van een ondernemer. Als ik dan zie dat hij me begrijpt, vragen stelt en meedenkt, vind ik dat de max.” 

Geen ouderwetse job

Als Emiel vertelt dat hij junior dossierbeheerder is, zijn de meeste mensen niet laaiend enthousiast. “Maar als ik dan uitleg dat ik eigenlijk de rechterhand van een ondernemer ben, reageren ze wel positief. Mensen moeten weten dat dit geen ouderwetse job is die op uitsterven staat. Bepaalde zaken zijn intussen geautomatiseerd. Maar ze moeten natuurlijk wel nog altijd nagekeken worden. Alleen zo kan je er nuttige inzichten uithalen.”

En maken die inzichten dan echt een verschil? “Zeker weten. Ik ben de accountant van de lokale voetbalploeg. Ik weet dus welke financiële middelen ze hebben en hoe ze die best inzetten om goede spelers aan te trekken. Als ik dan uitgenodigd word voor de beslissende match van het seizoen en ze spelen kampioen? Ja, dat is een topgevoel.”

Zet de eerste stap in je carrière als accountant

Op zoek naar die eerste werkervaring in accountancy? Bij SBB heten we jaarlijks heel wat schoolverlaters welkom. Lees hier alles over je start bij SBB. 

Lees meer