Groeien

“Als ondernemerscoach ben je copiloot van ondernemers”

Johan Mooren

Senior consultant accountancy & fiscaliteit, bestuurder bij de Limburgse Vereniging voor Economische Beroepen en binnenkort ook ondernemerscoach: Johan Mooren draagt veel petten. “Dat is ook het leuke aan SBB: je krijgt hier alle ruimte om je functie zelf in te vullen.”

Zelf vormgeven aan je job

Johan werkt al meerdere jaren in het SBB-kantoor in Bekkevoort. “Ik ben hier heel graag, omdat iedereen op een familiale manier met elkaar omgaat. Ook de kantoordirecteur. We helpen elkaar waar nodig, hebben respect voor elkaar en kennen elkaars goede en minder goede kantjes. Dat zorgt ervoor dat de samenwerking hier fantastisch verloopt.”

In die samenwerking heeft Johan de rol van senior consultant accountancy & fiscaliteit. “Ik kijk dossiers na, formuleer adviezen en bespreek die met klanten. Dat doe ik het liefst ter plaatse. Zo krijg ik beter voeling met het bedrijf en wat er leeft op de werkvloer. Ik hou van dat nauwe klantencontact. Uren aan mijn bureau zitten is niets voor mij. Maar andere senior consultants doen dat wel graag. Je geeft hier dus zelf vorm aan je job.”

De klantenportefeuille van Johan is heel gevarieerd. Zelf haalt hij de meeste energie uit dossiers van rasechte ondernemers. “Die durven wat meer risico’s te nemen en denken out of the box. Dat zijn vaak heel toffe besprekingen. Ik haal er daarna ook veel voldoening uit als ik zie dat ze groeien dankzij een idee dat we samen uitgewerkt hebben. Op die manier zie ik mezelf als hun copiloot.”

Groei en inspraak

Momenteel zit Johan in de laatste fase van zijn opleiding tot ondernemerscoach . “Dat is de volgende stap in mijn groeitraject. In die functie kan ik ondernemers nog beter adviseren.” Maar dat is niet de enige opleiding die Johan volgt. “Ik ben ingeschreven voor tal van interne en externe opleidingen. Die mag ik trouwens ook volgen tijdens de werkuren, wat een groot voordeel is.”

Die opleidingen zijn broodnodig, want de sector verandert continu. “SBB gaat mee met die vernieuwingen. Zo wordt er sterk ingezet op digitalisering en nagedacht over hoe onze job er in de toekomst uit zal zien. Ook wij worden daarbij betrokken. Zo organiseert SBB 'ontbijten met de CEO'. Tijdens dat ontbijt mag je je ideeën delen voor een nog beter SBB, het SBB van de toekomst. Ook ik heb al eens deelgenomen aan zo’n sessie. Die kans krijg je niet overal.”

Eigen pad uitstippelen

Johan is intussen ook al 5 jaar bestuurder bij de Limburgse Vereniging voor Economische Beroepen (LVEB). “Ik heb heel wat steun gekregen vanuit SBB toen ik die functie opnam. En ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. Bij het LVEB help ik onder andere seminaries organiseren in samenwerking met PXL-NeXT en bouw ik relaties op met verschillende concullega’s.”

Het mag duidelijk zijn: Johan is geen ‘klassieke accountant’. “Ik ben heel blij dat ik hier mijn eigen pad heb kunnen uitstippelen. En dat ik nu kan doen wat ik graag doe: mijn klanten slim adviseren en zo vooruithelpen. Zo had ik in 2011 een klant met een overgedragen verlies van 300.000 euro. Hij zat diep in de put. Met het hele team hebben we hem daar langzaam maar zeker uitgetrokken. Vandaag heeft hij een mooi bedrijf en jaarlijks een mooie winst. Dat is waar ik het voor doe.”

SBB zet sterk in op digitalisering en denkt na over hoe onze job er in de toekomst uit zal zien. Ook wij worden daarbij betrokken.
Johan Mooren
senior consultant accountancy & fiscaliteit