“Hier versterken advisors elkaar”

Een rol met veel facetten

Na zijn rechtenstudies en een carrière als advocaat kwam Saul terecht bij SBB. “Al is dat maar één van de vele manieren waarop je hier kan instromen als advisor. Je kan bijvoorbeeld ook intern de overstap maken van accountancy naar adviesverlening. Mijn start verliep alleszins vlot, omdat ik als advocaat ook al meer advies gaf dan procedureel werk deed. Wat me zo aantrok aan het adviesteam van SBB is de scale-upmentaliteit binnen de gevestigde waarde die SBB op accountancyvlak reeds is. We willen groeien en bouwen aan ons team. Dat is een uitdaging waar ik graag mijn schouders mee onder zet.”

Die kans krijgt hij ook. Want als senior legal advisor doet Saul meer dan alleen advies geven. “Ik ontmoet prospecten en klanten, coach junior collega’s  en optimaliseer onze processen. Verder werk ik voornamelijk voor klanten uit de 7 kantoren in de regio Oost-Vlaanderen & Pajottenland, al spring ik ook buiten deze regio bij als dit nodig is. Ik ga minstens 1 keer per maand bij deze kantoren langs om via de accountancycollega’s te horen welke klanten ik kan helpen en concrete klantenafspraken in hun vertrouwd SBB-kantoor te houden. Mijn werk én mijn werkplek zijn dus heel gevarieerd. Soms ben ik in een lokaal kantoor, soms in ons regionaal advieskantoor in Gent en soms thuis.” 

Multidisciplinair advies

Natuurlijk blijft Sauls hoofdtaak wel juridische adviesverlening. “Ik heb daarbij een voorliefde voor overnames en fusies. Dat zijn stevige dossiers, die vaak om multidisciplinaire samenwerking vragen. Zo heb ik anderhalf jaar geleden een ondernemer begeleid bij de overname van het familiebedrijf. Daarna wilde hij verder groeien. Intussen zijn we bezig aan de 3de overname om deze strategie mogelijk te maken. Om die transacties goed te laten verlopen, werk ik samen met onder andere corporate finance advisors en tax advisors. Dit multidisciplinair advies door samenwerking over expertises heen vind ik één van de sterkste punten van het adviesteam van SBB.”

In zijn adviesverlening legt Saul de nadruk op duidelijkheid en oplossingsgericht. “Als ik bijvoorbeeld een klantencontract opstel voor een onderneemster, dan beschouw ik mijn werk als geslaagd als zij me zelf kan vertellen wat erin staat en hoe dat een vertaling is van haar business. Daarnaast geef ik bij een advies met meerdere mogelijkheden altijd aan wat volgens mij de beste optie is. Gaat de klant toch een andere weg? Dan is dat haar keuze en doe ik er alles aan om die zo goed mogelijk uit te werken.”

De dossiers komen op verschillende manieren tot bij Saul. “Dat kan gaan via een consultant of dossierbeheerder uit mijn eigen regio of uit een andere regio. Maar ik heb ook rechtstreekse klanten, zonder contactpersoon bij accountancy & fiscaliteit, die enkel voor advies naar SBB komen.”

Efficiënt evolueren

Ook al is hij intussen senior, toch blijft Saul zijn kennis bijspijkeren. “Door opleidingen te volgen, maar vooral door samen te werken met mijn collega-advisors. Ik hoef geen expert te zijn in elk onderwerp, maar ik wil wel alarmbellen kunnen herkennen. Zo weet ik wanneer ik hun hulp moet inschakelen en kan ik mijn advies verbeteren.”

En hoe kijkt hij naar de toekomst? “Digitalisering zal een nog grotere rol spelen in mijn job, maar ik geloof niet dat AI mij morgen (al) zal vervangen. We moeten nu vooral meer werken met de digitale tools die er zijn. Zo kunnen we onze efficiëntie verhogen. Iets waar ik ook in mijn team aan wil werken de komende jaren. En natuurlijk de goede sfeer behouden, die SBB zo typeert!”

“Het multidisciplinair advies door samenwerking over expertises heen vind ik één van de sterkste punten van het adviesteam van SBB.”
 

Saul Philippeth - senior legal advisor